Вхід в особистий кабінет
Увійти
Замовити проєкт

Що краще, шпалери чи фарба?

64 оцінок
26.11.2023

Що краще, шпалери чи фарба?
Спір на тему, що все ж таки краще, поклеїти шпалери чи пофарбувати стіни ніколи не перестане бути актуальним. Одні говорять що шпалери це пережиток минулого, тоді як інші вважають, що фарба – це марне витрачання коштів. У цій статті ми детально порівняємо складність підготовчих та чистових робіт та їх вартість за квадратний метр, характеристики зносостійкості та можливості ремонту у випадку дрібного пошкодження. Крім того, розглянемо їх зовнішній вигляд в контексті дизайну, щоб визначити оптимальний вибір для вашого приміщення.

Фарбовані стіни у вітальні

Поетапність робіт


Послідовність етапів робіт для фарбованих стін:
Якщо ви плануєте фарбування стін у своєму приміщенні, важливо врахувати, що поверхня стін повинна бути ідеально рівною. Це необхідно для того, щоб після завершення робіт ваші стіни виглядали акуратно, без будь-яких дефектів, таких як ямки чи горби. 

Для досягнення ідеального результату слід дотримуватися таких етапів:

1. Ґрунтування вже оштукатурену стіну. Це прибере з ваших стін пил та забезпечить міцне і надійне зчеплення шпаклівки зі штукатуркою.
2. Нанесення шару стартової шпаклівки. Стартова шпаклівка загладить всі великі та глибокі нерівності.
3. Шліфування першого шару шпаклівки. Цим етапом ми прибираємо всі виступаючі нерівності які утворились після першого шпаклювання.
4. Ґрунтування. На етапі шліфування вся наша стіна покривається пилом який не дасть надійне зчеплення наступному шару шпаклівки зі стіною. Саме тому після кожного шліфування потрібно проводити повторне ґрунтування поверхні.
5. Нанесення шару фінішної шпаклівки. Фінішна шпаклівка заповнює і перекриває всі дрібні нерівності.
6. Шліфування шпаклівки. Як і зі стартовою шпаклівкою після шпаклювання у нас утворились виступаючі нерівності які необхідно прибрати.
7. Ґрунтування. Знову проводимо ґрунтування прибираючи пил і зміцнюючи зчеплення зі стіною.
8. Наклеювання склополотна. Якщо у вас квартира в новобудові, або ж ви хочете зберегти свої стіни від можливих тріщин в майбутньому, вам знадобиться скловолокно. Воно вбереже фінішний шар шпаклівки та фарбу від дрібних тріщин які можуть утворитись від просідання будинку чи ремонтних робіт сусідів.
9. Ґрунтування склополотна. Склополотно клеїться на спеціальний клей який залишається на поверхні. Щоб фінішний шар шпаклівки мав якісне зчеплення зі стіною її необхідно заґрунтувати.
10. Нанесення останнього шару фінішної шпаклівки. Оскільки склополотно клеїться в напуск лиск на лист, по після наклеювання залишається видимий стик полотен. Фінішний шар вирішує цю проблему.
11. Шліфування. Вам залишилось тільки останній раз зашліфувати всю поверхню зробивши її ідеально рівною для фарбування.
12. Нанесення фарби ґрунту. Це базовий шар, який одночасно збільшує зчеплення фарби зі стіною і створює білу основу для вже кольорових фарб.
13. Нанесення першого шару кольорової фарби. Це перший шар фарби який задасть вашим стінам свій індивідуальний колір. Оскільки нанести фарбу рівномірно на всю стіну за один раз просто не реально, то після висихання деякі ділянки будуть яскравіші, а деякі світліші.
14. Нанесення другого шару кольорової фарби. На цьому етапі ваші стіни набувають остаточного свого вигляду.

Як ми бачимо, від непідготовленої стіни до ідеально рівної пофарбованої стіни відділяють 14 етапів робіт що є досить трудомістким процесом. 

Послідовність етапів робіт для наклеювання шпалер.
Шпалери, завдяки своїй текстурі, вміло приховують невеликі дефекти на стінах. Тому підготовка стін для наклеювання шпалер виявляється менш трудомісткою у порівнянні з фарбуванням. Проте це не означає, що шпалери можна клеїти безпосередньо на оштукатурену стіну. 

Для того, щоб ваші стіни зі шпалерами виглядали ідеально, необхідно виконати наступні етапи робіт:

1. Ґрунтування вже оштукатуреної стіни. Це допоможе видалити пил і забезпечить надійне зчеплення шпаклівки зі штукатуркою.
2. Нанесення шару стартової шпаклівки. Ця шпаклівка вирівняє всі великі та глибокі нерівності.
3. Шліфування першого шару шпаклівки. Це необхідно для усунення всіх виступаючих нерівностей, що утворились після першого шпаклювання.
4. Ґрунтування. Перед нанесенням наступного шару шпаклівки, необхідно провести повторне ґрунтування, оскільки пил, що виникає під час шліфування, не дасть надійного зчеплення наступного шару шпаклівки зі стіною.
5. Нанесення шару фінішної шпаклівки. Фінішна шпаклівка заповнить і перекриє всі дрібні дефекти та нерівності.
6. Шліфування шпаклівки. Як і зі стартовою шпаклівкою після шпаклювання у нас утворились виступаючі нерівності які необхідно прибрати.
7. Ґрунтування. Знову проводимо ґрунтування прибираючи пил і зміцнюючи зчеплення зі стіною.
8. Наклеювання шпалер. На підготовлену стіну наноситься клей і приклеюються шпалери.
9. Фарбування шпалер. Якщо ви вибрали шпалери під фарбування, то після висихання клею, можна їх фарбувати в вибраний вами колір

Порівнявши цих два процеси, ми бачимо що підготовки стіни та наклеювання шпалер забирає менше часу і сил в порівнянні з фарбуванням. 

Шпалери в вітальні

Що дешевше, фарбувати стіни чи поклеїти шпалери?

В попередньому розділі ми розглянули етапи підготовки та чистового оздоблення стін під фарбування і шпалери. Оскільки підготовка під фарбування більш трудомістка, то логічно що і вартість таких робіт буде вища, але на скільки? Зараз ми розберемось що вигідніше та яка різниця у вартості. Для прикладу ми візьмем середнє по розміру приміщення спальні із площею стін 40 м².

Середня вартість послуг на роботи для фарбування стін:
Шпаклювання 1 шар - 60 грн м² 
Шліфування - входить у вартість шпаклювання
Ґрунтування 1 шар - 15 грн м² 
Наклеювання склополотна - 70 грн м² 
Фарбування 1 шар - 45 грн м²
Підсумувавши всі витрати на роботи у нас виходить що для того, щоб отримати ідеальну рівну гладку пофарбовану стіну ми заплатимо 445 грн за м² не включаючи витрати на матеріал. 

Середня вартість послуг на роботи для наклеювання шпалер: 
Шпаклювання 1 шар - 60 грн м² 
Шліфування - входить у вартість шпаклювання
Ґрунтування 1 шар - 15 грн м²
Наклеювання шпалер - 130 грн м²
Фарбування 1 шар - 45 грн м² 
Підсумувавши всі витрати підготовку стін і наклеювання шпалер у нас виходить 295 грн за м² зі звичайними шпалерами та 385 грн за м² зі шпалерами під фарбування.  

Тож на кімнату із площею стін 40 м² ми витратимо 17 800 грн для фарбованих стін, 11 800 грн для стін зі звичайними шпалерами, 15 200 грн зі шпалерами під фарбування.
Тож якщо ви плануєте бюджетний ремонт, то найкращий вибір буде звичайні шпалери.

Фарбовані стіни в вітальні

Стійкість та ремонтопридатність шпалер та фарбованих стін
У цьому огляді порівнюємо два види оздоблення стін - шпалери та фарбування - з урахуванням різних критеріїв, щоб визначити їхню відмінність в плані зносостійкості та ремонтопридатності.

Стійкість до забруднень:
Шпалери: Внаслідок фактурної поверхні шпалер, дрібні забруднення є менш помітні.
Фарбовані стіни: Оскільки фарбовані стіни це гладка поверхня, то на ній добре видні всі забруднення та затертості.
Можливість локального усунення забруднень:
Фарбовані стіни: Використовуючи антивандальну чи миючу фарбою, дрібні забруднення не будуть проблемою, якщо ж використовувати звичайну фарбу, то для усунення забруднень доведеться перефарбовувати всю стіну від кута до кута, оскільки локально пофарбована стіна в одному місці буде відрізнятися по кольору. 
Шпалери також бувають різні.
У випадку з класичними шпалерами знадобиться заміна листа шпалер.
Для миючих шпалер дрібні забруднення не будуть проблемою.
А у випадку шпалер під фарбування дозволяються локальні підфарбовування, оскільки шпалери вбирають в себе фарбу чим самим вирівнюють тон.
Ремонт фізичного пошкодження:
Фарбовані стіни: Простіше відновити фізичне пошкодження, наприклад, вм'ятину чи тріщину. Зазвичай, достатньо зашпаклювати дефект та перефарбувати стіну.
Шпалери: У випадку зі шпалерами необхідно буде зняти пошкоджений лист шпалер, зашпаклювати дефект та заново наклеїти новий лист, а у випадку фарбованих шпалер знадобиться ще й фарбування.

Фото-шпалери в дитячій кімнаті

Зовнішній вигляд в контексті дизайну

Зовнішній вигляд фарбованих стін та шпалер визначає атмосферу та стиль приміщення, надаючи йому візуальну ідентичність. Фарба є одним із найпоширеніших інструментів для оновлення зовнішнього вигляду стін. Її безліч відтінків і текстур дозволяють створювати різноманітні ефекти – від класичної елегантності до виразної сучасності.
З іншого боку, шпалери стають не лише функціональним покриттям, але й справжнім твором мистецтва в інтер'єрі. Вони можуть додати простору теплоти або надати йому динамічності та глибини. Широка палітра кольорів та нескінченні варіації дизайнів роблять шпалери універсальним засобом вираження особистого стилю в будь-якому приміщенні.
Незалежно від вибору між фарбою та шпалерами, зовнішній вигляд стін визначає загальний вигляд приміщення та його атмосферу. Сучасні тенденції в дизайні підкреслюють індивідуальність і творчий підхід, спонукаючи вибирати нестандартні рішення для стін, які стають справжнім витвором мистецтва в кожному домі.

Шпалери в спальні