Вхід в особистий кабінет
Увійти
Замовити проєкт

Як вибрати ламінат? Переваги і недоліки

30 оцінок
08.10.2023

При виборі підлогового покриття для спальні, вітальні, коридору чи навіть кухні, наші замовники часто обирають або хочуть ламінат. Наша команда також часто використовує цей тип покриття у своїх проєктах. Це і не дивно, оскільки цей матеріал вже досить довго на ринку, він гарно себе зарекомендував, має оптимальну вартість, і купити його можна майже у всіх будівельних магазинах. Але для того, щоб майбутня підлога відповідала вашим потребам і очікуванням при її виборі, слід звертати увагу на її особливості. В цій статті ми розглянемо структуру будови, переваги і недоліки ламінату порівняно з іншими покриттями, і розповімо, на що слід звертати увагу при виборі ламінату.

Ламінат в упаковці

Структура ламінату

Якщо не вдаватись в технічні подробиці, то ламінат - це дощечка деревоволокнистої плити (ДВП), на яку наклеїли візерунок, що імітує справжнє дерево, камінь, бетон чи інший матеріал, а зверху все це покрили захисною прозорою плівкою. Як бачимо, з природних матеріалів тут хіба що дерев'яна стружка та пил, що входять в основу ДВП.

 

Розберемо структуру детальніше:

Захисна плівка - Виконує функцію захисту вашого ламінату від різних механічних пошкоджень та вологи. Саме товщина захисної плівки відповідає за клас зносостійкості ламінату, чим більша товщина - тим вищий клас зносостійкості і навпаки.

Декоративний шар – Це особливий вид паперу який своїм виглядом і текстурою імітує справжнє дерево, камінь, бетон, чи інший матеріал

Основа - ДВП (дерево-волокниста плита). Це матеріал, отриманий з дрібних частинок деревини, таких як пил і стружка, які, змішані з різними смолами або восками, піддаються високому тиску та температурі, що призводить до створення плити (або дощечки).

Нижній (стабілізуючий) шар - це пластик або щільний картон просочений смолами. Основна його мета захистити ламінат від потрапляння вологи з підлоги в основу ламінату, та забезпечити стійкість до перепадів температур в приміщенні.

Структура ламінату

Переваги і недоліки ламінату

Можна довго аналізувати та розглядати всі характеристики ламінату створюючи таблицю з його плюсами та мінусами, але, оскільки ламінат від різних виробників може суттєво відрізнятися один від одного, то такий детальний аналіз не мав би сенсу.

Ми відібрали основні  переваги та недоліки які актуальні для ламінату як в цілому.

Плюси ламінату

Ціна. Зараз є велика кількість заводів які виробляють цей тип підлоги. Конкуруючи між собою, ринку споживачів було представлено безліч моделей на різний гаманець, починаючи від бюджетних, закінчуючи преміум сегментом.  Але якщо ви розглядаєте ламінат з преміум сегменту, то рекомендую звернути увагу на більш натуральні покриття такі як паркетна дошка.

Доступність. Купити ламінат можна майже в будь-якому будівельному магазині, неважливо чи знаходитесь ви в великому місці, чи в маленькому містечку. Через доступну ціну ламінат має попит клієнтів, а отже він майже завжди є на складах в магазинах. Якщо вам потрібне підлогове покриття на "сьогодні", ви можете підійти в магазин і купити доступний варіант не чекаючи по кілька тижнів на його виготовлення.

Легкість монтажу також є одним з ключових факторів. Ламінат монтується «плаваючим» способом, тобто він вкладається на основу через спеціальну підкладку. В якості основи може бути як і чистова стяжка підлоги так і старе покриття на зразок плитки чи паркету (це у випадку якщо ви не маєте бажання чи змоги демонтувати старе покриття) За умови що перепад рівня підлоги не перевищує 2мм на м2. З монтажем ламінату впорається будь-який майстер, але якщо ви не маєте бажання наймати людей для його монтажу, то ви з легкістю зможете навчитись самостійно його вкладати за допомогою інструкції та кілька відео на YouTube.

Монтаж ламінату

Мінуси ламінату:

Необхідна рівна основа. Перепад рівня підлоги під ламінатом  не повинен перевищувати 2 мм на м2. Якщо перепад буде більшим, то при навантаженні, ламінат буде прогинатись, його замки швидко вийдуть з ладу і він просто розійдеться. З тієї ж причини також можливі скрипи при під час ходьби.

Не дружить з водою. Хоча зараз на ринку представлені вологостійкі моделі, це не означає що вони взагалі не бояться води. Оскільки основа ламінату це двп то потрапляння вологи в середину є критичним і  призводить до здуття. Найбільш вразливим місцем є стики в ламінаті, саме в них найчастіше потрапляє вода і з них вже просочується в основу. Також слід звертати увагу на сколи та глибокі подряпини які можуть виникнути під час експлуатації.

Здутий ламінат після затоплення

На що звертати увагу при виборі ламінату?

 

Клас зносостійкості:

Перше на що слід звернути увагу це клас зносостійкості. Саме він вирішує наскільки довго прослужить ваш ламінат при правильній експлуатації. Є 4 основних класи зносостійкості:

31 клас. це найбюджетніший клас ламінату, товщина захисної плівки буде до 0.2 мм. Такий ламінат можна брати в приміщення з невеликим навантаженням, наприклад гардероб.

32 клас. Захисний шар від 0.2 до 0.4 мм. Чудово підходить для житлових приміщень.

33 клас. Тут вже захисний шар не менше 0.4 мм, і такий ламінат вже спокійно можна використовувати в коридорах, передпокоях, кабінетах чи навіть на кухні.

34 клас. Найвищий клас з товщиною захисної плівки до 0,6 мм. такий ламінат сміливо можна вкладати в офісах, кафе, чи навіть в спортзалі.

 

Товщина:

З класом зносостійкості ми розібрались, перейдем до вибору товщини ламінату.

Ламінат товщиною 6мм та 7мм, вважається бюджетним варіантом, такий ламінат може мати слабке замкове з'єднання що призводить до розходження замків.

Ламінат товщиною 8мм, є найпоширенішим варіантом і є оптимальним в співвідношенні ціни та якості. Він підходить для більшості об'єктів.

Ламінат товщиною 10мм або 12мм, варто розглядати, якщо вам потрібна додаткова шумоізоляція, або якщо підлога не дуже рівна або є старий рухомий паркет. Вони надають максимальної жорсткості, шумоізоляції та міцності замку.

 

Наявність фаски:

Головна функція фаски - декоративна.

Ламінат з фаскою виглядає більш природно імітуючи паркетну чи інженерку дошку. Також фаска приховує щілини які можуть утворитись при послабленні замка. Якщо вибирати ламінат з фаскою чи без, то краще віддати перевагу ламінату з фаскою.

Видні стики ламінату без фаски при освітлені

Висновок

Ламінат є чудовим рішенням для ремонту економ та комфорт класу. При правильному виборі ламінату, він зможе прослужити вам без нарікань протягом 10-15 років.

Якщо ж ви не хочете розбиратись у всіх цих тонкощах, ви можете замовити проект на нашому сайті https://www.dmytrov.com.ua/allservices , де ми детально все сплануємо і підберемо покриття підлоги, враховуючи ваші потреби.